Édesapám a 40. születésnapján grillezni fog!

Az van, hogy Apa mindjárt 40 éves. Egész életében a Paprika Csárdában dolgozott szakácsként, nemhogy második, első otthona az a hely. Évek óta mindig valami paprikával, főzéssel kapcsolatos ajándékot kap a születésnapjára, és vagy nagyon jó színész az isteni főztjei mellé, vagy tényleg ennyire örül nekik, de idén kifogytunk az ötletekből.

Az észkombájn öcsém pedig kitalálta, hogy keressük rá a neten arra, hogy mit tanácsolnak egy 40 éves pasas születésnapjára.

Ott nyomorogtunk hárman, édesanyám, Öcsi meg én, a számítógép előtt, és nagy röhögések közepette valahogy egy olyan blogon lyukadtunk ki, ami ajándékötleteket kínál – 40 éves pasiknak grill eszközöket ajánl!

Na, gondoltam magamban, már megint valami főzés, nem lesz ez így jó… de édesanyám már bújta is a blogot.

Boldogan számolt be róla, hogy a holnap szerint a grillezés és a grill eszközök nemcsak a 40, hanem 50, 60 éves férfiaknak is kedvelt elfoglaltságot biztosítanak (biztos arra gondolt, hogy innentől majd csak apróságokkal kell kiegészíteni a készletet, és megússzuk ezt az évenkénti szenvedést az ajándékozással).

Ideális ajándék nemcsak szülinapra, akár apák napjára is, vagy férfiak napjára.

Ezek után mindent megtudtunk a grillezésről is; hogy itthon a legkedveltebb eljárások során aránylag magas, 150-175 fokon sülnek az alapanyagok, amik közvetlenül kapják a hőt alulról.

Ennél az eljárásnál mindenképp kéreg képződik, tehát a zöldség, vagy hússzelet megpirul. Egyéb szabad tűzön elvégezhető sütési formákat is gyakran (tévesen) a grill módszerekhez sorolnak, de sem a csőben sütés, sem a kemencében sütés, de még az alacsony hőfokon történő füstölés sem grillezés. Grillezéskor mindig kéreg képződik, utóbbi, a füstölés, kíméletesebb eljárás.

Fontos és lényeges infó volt az oldalon, hogy nem kell profinak lenni a grillezéshez, nyugodtan próbálkozhatnak kezdők is, és felsorolták, hogy mik azok a dolgok, amikre nagyon fontos odafigyelni.

Elsőként a biztonságot emelték ki, amire nagyon fontos odafigyelni, hiszen tűzzel dolgozunk. Ne legyen gyúlékony anyagok a sütő közelében, a saját testi épségünkre is nagyon oda kell figyelni, hiszen a grillező is átforrósodik, komoly égési sérüléseket okozva a figyelmetleneknek. Nagyon fontos, hogy sosem szabad vizet öntenünk a forró grillezőbe, mert a magas hőmérséklettől gyorsan elpárolgó víz forró gőzként felcsapva szintén veszélyes. Nagyon fontos, hogy a tüzet sose hagyjuk magára, ne menjünk be semmiért a konyhába, legyen minden kikészítve, biztonság kedvéért egy vödör víz is, hogy ha valami a grillező közelében kigyulladna.

De hogyan is álljunk majd hozzá? Ki kellett tanulnunk, hogy ne apának kelljen kétbalkezeskednie majd a szülinapjára rendezett kerti partin.

Az előkészületeknél két dolog nagyon fontos: hogy a grill sütőt a sütés megkezdése előtt jó fél órával már beizzítsuk, mert igazán jól már felmelegített sütőben lehet grillezni. És a másik pedig a pácolás, fűszerezés.

Végigolvasva rájöttünk, hogy még szakács apunak is van mit tanulnia, mert bár isteni pácokat csinál, a grillhúsokat és –zöldségeket például csak utólag szabad sózni, hogy ne vonja el a nedvességet sülés közben a só. A weboldal azt írja, ne essünk túlzásba, elég kb. 3 fűszer, de órákra, vagy akár egy egész éjszakára érdemes állni hagyni a húsokat a pácban. Nagyon szép lista is volt, hogy milyen húsokhoz milyen fűszereket ajánlanak, párat majd biztos kipróbálunk anyával.

Ezek után még a húsokról, zöldségekről és gyümölcsökről is írt az oldal, de ezekkel a dolgokkal Apa nagyjából tisztában van.

Viszont respect, hogy borokat is ajánlottak a különböző húsokhoz.

Meg is beszéltük, hogy másnap elmegyünk bevásárolni, aztán kitaláljuk, hogy mikor kéne megejteni a kerti partit.

Apa éppen hazaért a Paprikából, mikor kikapcsoltuk a gépet, és nem értette, hogy miért vigyorgunk mindhárman, mint a vadalma. Szerencsére nem sejt semmit…