Ezekre figyelj, ha éttermet szeretnél nyitni

Egy jó étterem nem feltétlenül csak a jó ízekben rejlik. Sokat számít a háttérben folyó munka is, értem itt ezalatt a szakácsokat, a felszolgálókat, a partnereket és azt a személyt, aki az egész vállalkozást megálmodta. Egy vállalkozás létrehozása sosem könnyű feladat, legyen szó egy étteremről vagy egy termékeket forgalmazó cégről. A vállalkozónak tisztában kell lennie a saját határaival, a költségvetéssel, a konkurenciával és az esetlegesen fellépő problémákkal, akadályokkal.

Egy étterem kialakítása talán az egyik legnehezebb vállalkozás, amit egy vállalkozó választhat. Sok helyen lehet olvasni, hogy egy ilyen típusú vállalkozásban mindig ott kell lenni a háttérben, akkor is, ha szakmailag semmi közünk a gasztronómiához. Erre azért van szükség, mert mindig kell, hogy legyen egy személy, aki kézben tart mindent, és akihez befut minden információ. Vannak a mindennapos – rendelések, fogyás ellenőrzése, stb. – feladatok, és vannak a hó végi, zárással járó adminisztrációs, vagy marketing célú munkák. Ezeket egy jó vállalkozó maga vállalja, hiszen ő az, aki tudja, mi az étterem célja, milyen a stílus, amit képviselni szeretne, és ki a célcsoportja, akiket el akar érni. Ezeket nehéz egyedül vinni, épp ezért érdemes minden segítséget megragadni, ami csak adódik. Sokszor célszerű egy olyan társat keresni, akiben megbízunk, akire rá merjük hagyni munkát, ha nekünk más elfoglaltságunk lenne. Érdemes a partnerekkel is jó viszonyt kialakítani, hiszen ha beesik hirtelen egy nagyobb rendezvény, tudjunk kit felhívni, hogy több árura van szükség, mégpedig pár órán belül.

Mindemellett fontos mérlegelni azt is, hogy miként tudjuk ott tartani és lojálissá tenni a beosztottakat. A munkatársakkal való jó viszony kialakítása elengedhetetlen egy jó vállalkozás kivitelezéséhez, hiszen ők azok, akik nélkül igen nehezen lenne eredményes a cég. A hagyományos munkáltatói eszközök mellett – cafeteria rendszer, rendszeres csapatmegbeszélések, csapatépítők – fontos, hogy megfelelő biztosítással rendelkezzünk munkabaleset esetén. Figyeljünk rá, hogy a beosztottak lehetőleg tiszta munkaruhában érkezzenek és megfelelően legyenek betanítva egy-egy gép használatára.

Egy étteremben folyamatosan történhetnek kisebb, nagyobb károk, ami okozhat akár sérülést, akár rongálódást is a konyhában. Mivel a konyhai gépek folyamatosan használatban vannak, bármikor következhet olyan kár, ami miatt több hetes, de akár végleges leállásra kényszeríti az éttermet. Épp ezért érdemes utána olvasni, hogy milyen biztosítást érdemes kötni. Ma már egyszerű a dolgunk; lakásbiztosítás online végezhető pár perc alatt is bárhonnan és bármikor. Érdemes megnézni, hogy milyen csomagok léteznek, de a legtöbb online felületen már online kalkulátor is létezik, ahol egy kis segítséggel, beállíthatjuk a számunkra megfelelő opciókat. Szerencsére a biztosító már kisebb károkért is fizet, mint például tűz nélküli füst és koromszennyezési kár.