Meleg étel mellé a meleg kijár

Klímával való fűtés? Azt mondta mindenki, hogy nem vagyok normális! Örülnek, hogy meg akarom oldani a gondot, de  próbáljak meg valami épeszűt kitalálni. Szerencsére én vagyok a csárda tulajdonosa, úgyhogy nálam volt a döntés lehetősége. Azóta persze, nem győznek dicsérni! Végre a dolgozóim sem mennek minden második héten betegszabadsága, mert megfáztak és a vendégeim sem kabátosan ebédelnek.

Tudjátok, évek óta híre van a csárdámnak, hogy a környéken nálam lehet a legjobbak enni. De ugyanígy, ezzel a hírrel együtt az is elterjedt már rég, hogy télen úgy érdemes csak oda menni, ha előre megrendelni telefonon az ember magának az ételt, amire kész lesz, megérkezik, megeszi és rohan is tovább. (Ha csak nem sikerül a kályha mellé asztalt foglalni).

Én szerencsétlen pedig hiába hívtam bármilyen szerelőt, mindenki azt mondta, hogy teljesen ki kellene cserélni a fűtési rendszerünket, ami végül is nem más volt, mint egy hatalmas cserépkályha, amelynek egyik oldala a vendéglőt melegítette, a másik pedig  a konyhát. Persze a vendéglő több teremből állt, a legtávolabbiba pedig alig jutott el a kályha melege. Nem túl jó rendszer, tudom, de így örököltem meg nagybátyámtól, a régi időkből a vendéglőt. És az a helyzet, hogy a cserépkályha nagyon szép és talál a csárda hangulatához. Csúnya fűtőtesteket pedig nem szerettem volna, így is ott voltak már a klímaberendezések néhány ablak felett a termekben.

Na de nagyon elkalandoztam a magyarázkodással. A lényeg az, hogy az egyik klíma teljesen bedöglött a nyár közepén és úgy döntöttem, hogy veszek minél gyorsabban egy újat, amíg el nem kezdenek csúfolni, hogy nyáron meleg, télen hideg nálam az időjárás, olyan vagyok, mint a természet. És miközben keresgéltem a klímafelszereléseket, rátaláltam futesklimaval.com oldalra, ahonnan megtudtam, hogy léteznek olyan klímafelszerelések, amelyek fűtésre is alkalmasak. Mégpedig vannak olyanok, amelyek tökéletesen megfelelnek egy bizonyos tér teljes befűtéséhez és vannak olyanok, amelyek kiegészítőként működnek már meglévő, de nem túl varázslatosan működő fűtési rendszerek mellé. Pont ebben a helyzetben voltam én is, nemde bár?

De be kell hogy vallanom, nem nagyon értek én ezekhez a rendszerekhez, úgyhogy írtam egy levelet a megadott elérhetőségen keresztül és egy segítőkész személlyel végül sikerült eldöntenünk, hogy mire van szükségem nekem a csárdába. Abba a szobába, amelyben a cserépkályha van, nem terveztünk klímát szerelni, hiszen eddig sem volt, és nyáron ott nincs nagy meleg amúgy sem, télen pedig elég a kályha. Na de a többi teremből háromba vásároltam fűtéskielégítésre alkalmas klímaberendezést (tudjátok ezek a termek egymásba vannak nyitva, szóval a levegő áramlik közöttük). A kályhától legtávolabb lévő szobába pedig olyan klímát vásároltam, ez már komolyabb szerelék, amelyik önmagában is képes a fűtésre. Azt mondták, ez azért fontos, mert mindegyik klímafelszerelésnek van egy határa, amely mínusz fokot meghaladva már nem tudom működni. És minél komolyabb a szerkezet, annál nagyobb mínuszokat is kibír, így tehát, amit én vásároltam a kályhától legtávolabbi terembe a mínusz 32 Celsius fokot is megbírja.  Szóval ha olyan hideg van, hogy a többi kikapcsol, ez és a kályha még mindig ott vannak, hogy meleget nyújtsanak.

A klímafelszerelések árába beletartozott egyébként az is, hogy beszerelték a cég munkatársai a gépeket. Ez nagyon jó szolgáltatás, mert így az ember sok mindent megtudhat a szakértőktől. (Ha mással szereltetnéd be, lehet hogy el is rontaná, de ami biztos, az az, hogy ennyi fontos információt nem tudna megosztani veled). Szóval megtudta azt, hogy mindképp fél évente érdemes karbantartás miatt szerelőt hívni a felszereléshez, amely karbantartást egyébként ők is elvállalják. Mondtam nekik, hogy a régieknél soha nem járt senki, csak ha már baja volt, de erre mondták, hogy nem is csodálják akkor, hogy ilyen keveset bírták. Itt értettem meg, hogy tényleg fontos a karbantartás ezeknél az új gépeimnél, főleg hogy ezek már nem csak klímák, hanem inverteresek is, tehát fűtőtestek is. Aztán meséltek még egy jó dologról, melynek elintézésével épp most foglalkozom: a H-tarifa, mely kedvezményeket jelent az áramfizetésben, azért, mert ilyen felszereléssel rendelkezem. Ez azért nagyon jó dolog, nem? Olyan lehetőség, amit muszáj kihasználni.

Na szóval most már mindenki nagyon szeret, hogy új klímát szereltettem be a vendéglőbe, mert megértették, hogy a nyári hűvössel együtt a téli meleg is beköszöntött a csárdámba.