Mindig a jó ételek mellett születnek a kiugró gondolatok

A napokban túrázni voltunk a párommal és a barátainkkal a hegyekben. Nagyon szeretjük ezt az elfoglaltságot, a mindenünk a természet.  ’Hálistennek megengedhetjük magunknak, hogy egy olyan házban éljünk, ahol örök panoráma van, de ez sem elégíti ki a vágyat, hogy időnként elmenjünk az ország különböző gyönyörű helyeire vagy akár külföldre ténylegesen a szabadba. Az utolsó kirándulásunkon kis hazánkban maradtunk és a túra végén egy helyi kis csárdában vacsoráztunk, mintegy végállomásként. Nagyon hangulatos kis hely, beszélgetni igazán jó volt, nem mellékesen az étel is kiválóan főzik. Igazi magyar módra készített gulyáslevest ettünk, ez tudniillik jól átmelegíti az embert egy ilyen fagyos téli napon.

Ha már úgyis szóba került a hűvös idő, elmeséltük a barátainknak, hogy mennyire fagyos hideg van nálunk télen, mondjuk persze a hegyen ez nem csoda, de ez akkor sem változtat a tényen, hogy valahogy jobban meg kellene oldani a fűtést otthon. Először is azért, mert „bundabugyiban” kell aludni, másrészt pedig, mert ingünket, gatyánkat fizetjük a fűtésszámlára. Még szerencse, hogy vannak napkollektorok, így az áramot nagy részben magunknak termeljük. A barátnőm egy remek ötlettel állt elő. Ő azt mesélte el, hogy ők egy technológiailag új megoldást választottak, mégpedig az elektromos padlófűtést, amit még a tél elején szereltettek be. Azóta nem voltunk, úgyhogy nem tapasztalhattuk a saját bőrünkön, éppen ezért azonnal invitáltak magukhoz következő napra, hogy érzés alapján tudjunk dönteni, de a barátnőm azért még a csárdában átdobta a weblap linkjét.

Ugyan későn értünk haza, mégis az volt az első dolgom, hogy rákeressek erre az oldalra. Amíg a férjem a meleg vízben áztatta magát, hogy ne fázzon, nekem volt időm átböngészni a részleteket. Mivel nem rég építettük meg a házat, ezért az egyik legfontosabb az ár volt, de az „Árak, kalkulátor” menüpont alatt nemcsak azt tudtam meg, hogy nagyjából mennyire lehet saccolni a költséget, hanem azt is, mennyire megéri nekünk ennek a rendszernek a beszereltetése. Első sorban azért éri meg nekünk nagyon, mert kombinálva a napelemekkel akár az összes számla eltűnhet az életünkből és ilyen szempontból teljesen önfenntartóak lehetünk. Ez egy remek szempont, hiszen a beruházás ellenére is folyamatosan vissza térül az ára az elektromos padlőfűtésnek. Az is fontos szempont volt, hogy az újonnan megépített ház burkolatán ne essen sérülés sem a beszereléskor, sem pedig már mikor működik. Az információk alapján egyértelművé vált, hogy szinte bármilyen burkolatra képesek letenni anélkül, hogy az sérülne. Emellett működése során nem csak, hogy nem veszélyes sem az emberre, sem a környezetére, de csak 30 Celsius fokig melegszik fel, vagyis nem képes kárt okozni, mindamellett pedig egy kellemes hőmérsékletet biztosít állandóan. Ezt úgy teszi, hogy nem 100%-ot használ fel a teljesítményéből. Annak is költséghatékony, aki nem rendelkezik napkollektorokkal. A harmadik döntő szempont a komfortérzet volt. A hőmérséklettel nincs gond, hiszen állítható olyanra, amilyet megfelelőnek találunk. Nem szokványos fűtésről beszélünk, így levegő kiáramlásról sem szólhatunk, nem a levegőt melegíti, hanem a bent tartózkodókat. A módszernek köszönhetően nemcsak a komfort érzetet teremti meg, hanem az egészségesebb környezetet is.

Az árak, kalkulátor segítségével nagyjábóli képet kaphattunk arról, hogy mennyi pénzre lesz majd szükségünk ahhoz, hogy kivitelezni tudjuk a projektet. Ahhoz képest, hogy ez mennyire új és innovatív, hatékony módszer egyáltalán nem drága, sőt mivel a karbantartásra sem kell gondolni vagy a cserére, ezért gyakorlatilag egy egyszeri nagyobb költség és ennyi. A gyártó annyira biztos a dolgában, hogy 15 év garanciát is vállal a termékre, ami engem nagyon megnyugtatott, ez a piacon egy elég hosszú időnek számít.

Mire a férjem kijött a fürdőkádból, én már tudtam, ezt kell megvennünk és többé nincs gond a fűtéssel. Gyorsan elmondtam neki mindent, megmutogattam, hogy mit hol talál meg az oldalon, ami egyébként mindenhol teljesen egyértelmű és szerencsére nagyon egyenesen leírnak minden fontos tudnivalót, ami legfőképp az árnál és minőségnél számít. Amíg én is elmentem lezuhanyozni, addig a páromnak is volt ideje átnézni, hogy merjünk-e belevágni ebbe az egyébként nagy vállalkozásba. Mikor visszajöttem, nem várt lelkesedés fogadott. Neki is nagyon tetszett az ötlet. Úgy döntöttünk alszunk rá egyet és ha következő nap is tetszeni fog ez az egész, akkor belevágunk.

A Következő reggelen is elégedettek voltunk és meglepő módon nagyon izgatottak. A férjem már reggel egyből kért árajánlatot az árak, kalkulátor részben. A további teendőkről is tájékozódtunk. Egy alapos felmérés után kezdődik csak meg a munka java, de ez már rögtön nagyon szimpatikus volt. A helyszíni szemle után összeállítják a pontos méreteket és árakat. Ezután jönnek a szerelők. Ez az egész folyamat nem vesz igénybe sok időt, pár nap és érkeznek a szakemberek. Addigis volt lehetőségünk élőben megtapasztalni a hatást, ugyanis amikor átmentünk a barátainkhoz vacsorára, egyből érezhető volt, amint beléptünk az ajtón, hogy mennyire finom, szinte már simogatóan puha a levegő. Egy percig sem vacogtam, de nem is sültem meg, egyszerűen maga volt a Menyország. A vacsora után már teljesen biztosak voltunk a dolgunkban és azóta is várjuk, hogy végre megérkezzen a mi elektromos fűtésünk és újra komfortosan érezhessük magunkat az otthonunkban.

Milyen érdekes az élet, egy csárdában töltött este elég volt egy remek ötlet megszületésének.