Mitől lehet igazán különleges egy étterem?

Manapság már annyi étterem van, minden sarkon találunk egyet. A választék olyan hatalmas, hogy hirtelen nem is tudjuk, hova menjünk, csak találomra ülünk be egy újba, vagy inkább maradunk a régi, megszokott helyünkön.

Egy számunkra ismeretlen városban sétálgatva honnan tudhatjuk biztosra, hogy hol lesz a legjobb elfogyasztani az esti vacsorát? Mindenhol profi szakácsok, kedves kiszolgálók és pincérek, lélegzetelállító panoráma, és dizájn csalogatja a vendégeket, az ételkülönlegességek sokszínűségéről nem is beszélve. Szinte bárhova megyünk, jól fogunk járni. De gondoltunk-e a környezetünkre? A Föld mennyire jár jól?

Tizenöt éve vegán életmódot folytató – egyébként kétgyermekes anyukaként – számomra nem csak az a fontos, hogy állati származéktól mentes ételt ehessek. A legtöbb étteremben, ami nem haladt még a korral – megjegyzem, történt bőven fejlődés az elmúlt öt évet tekintve – az alternatív étrendet folytatók számára három opció volt fenntartva; rántott sajt, gomba, vagy brokkoli. A vegetáriánus, és vegán között még csak nem is tudták a különbséget. Egy vegán nem csak semmilyen állati eredetű ételt nem fogyaszt, (tehát tejtermékeket, tojást, és zsírt). Ez nem egy étrend, ez egy életstílus. A vegánok nem csak nem esznek ilyen dolgokat, de nem is használnak olyan egyéb termékeket, amiknek köze van állatok kihasználásához. Ezek mellett elsősorban etikai okokból, az állatok jogai melletti tüntetés miatt ragaszkodunk, de természetesen nem áll tőlünk így már távol a környezettudatos életmód sem, így vegy-, és tisztítószereket sem használunk, mert az az állatoknak is épp ugyanúgy árt.
A számomra ideális étteremben nem csak, hogy nem szolgálnak fel olyan ételeket, amiknek köze volt egy állat szenvedéséhez, hanem az egész helyet átjárja ez a szellemiség. Szerencsére egyre többen csatlakoznak az évről évre duzzadó mozgalomhoz, és a kereslet megnövekedtével a kínálat is bővül. Már állami támogatások is elérhetők különböző környezetkímélő eszközök megvásárlására, fenntartására. A legjobb példa erre a napelemmel működő energiatermelés.
Nem lehet tagadni, hogy egy napelem rendszer hiába a legjobb döntés minden szempontból, mert megtérül meg évek múlva, és hiába érhető el napelem rendszer támogatás az állam által, ettől még komoly befektetés, és csak a jól megtervezett napelem rendszer éri meg anyagilag. Egy napelem rendszer minősége alapvetően két két fő komponensből tevődik össze: a minőségi alkatrészek, és a precíz kivitelezés. Olcsó gyártmányú kellékektől nehezen várható el azt a teljesítmény, mint amire a legprofibb gyártók termékei képesek, de még a legjobb fotovoltaikus rendszer sem ér sokat, ha rosszul van felszerelve.
A PENTELE SOLAR Kereskedelmi és Szolgáltató korlátolt Felelősségű Társaság  mindig személyes helyszíni felméréssel kezdi a munkát, mert csak így tudja megállapítani, hogy alkalmas-e az adott terület a kivitelezésre, innen ismerhető fel a megbízható kivitelező. Nem ígér semmit addig, amíg nem látta a telepítés várható helyszínét. Rengeteg fizikai adottság befolyásolja a napelemek felszerelhetőségét,
Magyarország adottságai szerencsére tökéletesen megfelelnek annak, hogy a beépített napelemeket maximálisan ki tudja használni, mert a napsütéses órák száma igen magas, egészen pontosan 1800 és 2000 között mozog egy évben. A besugárzás mértékének köszönhetően pedig akár 1250 kWh energiát is lehet itt termelni egy év alatt egy 1 kWp teljesítményű rendszerrel. 

Ha egy étterem ilyen szellemiséget képvisel, biztos, hogy őket választom, és visszajáró vendég leszek.