Tanulságos kaland

Mióta van egy csárdánk, egészen megváltoztak a családi viszonyok. Szerencsére mindig jóban voltunk egymással, de ez a jóban levés egészen más formát öltött, mióta a gyerekek is kénytelenek részt venni a családi vállalkozásban, a közös munkában. Bizonyos feladatokat, amelyek elvégzésére alkalmasak, ők is készek megcsinálni, hiszen hogyan máshogy lehetne teljes értékű tagjává válni egy családnak anélkül, hogy a közös munka ne építeni az együttműködést.

Liza, a kilenc éves kislányom már megtanult kasszázni, nagyon jó számtanból, szóval számára szinte szórakoztató a feladat – sokan felszisszennének, hogy de hiszen ez kizsákmányolása a gyermeki erőnek, és a gyerekeket nem szabad dolgoztatni, de Lizát mi sosem kényszerítettük arra, hogy vállalja a feladatot – igaz, sugalltuk, de kényszert sosem alkalmaztunk. Liza nagyobb testvére Iván, már 15 éves, ő felszolgálni szokott néha a csárdában, nagyon jó munkaerő, mindig rábeszéli az embereket a desszertre, jó abban, hogy hasson másokra, ez valószínűleg a kiváló retorikai képességei miatt van így. Minden nap megdicsérem, és ő fürdik a büszkeségemben, örvendezve annak, hogy ilyen kedves édesapja van. Mindenesetre nagyon jó kis csapat voltunk, a feleségem volt a konyhafőnök, igazán ízletes ételeket készített, alig volt olyan alkalom, hogy ne jóllakottan, elégedetten távoztak volna a vendégeink. Nagyon örültem, hogy ilyen csodás családom van, ám ez a csodálatosság akkor domborodott ki főleg, amikor hatalmas baj ütött be a családban.

Elromlott az olajszűrő a kocsiban, és sürgősen ki kellett cserélni. Viszont senki sem ért rá, nekem főbb feladataim voltak, főleg papírmunka, anya főzőcskézett, és irányította a többi szakácsot, Liza meg egyedül volt a kasszánál, szükség volt a segítségére. Szóval Ivánnak kellett volna elintézni az olajszűrőt, ő viszont nem igazán értett a dologhoz. Legalábbis én ebben a hitben éltem.

Aztán kiderült, hogy Iván komolyan vette, hogy segítségre szorulunk, meg a család összetartó erejét, és utána olvasott az olajszűrőnek. Évekkel később mondta csak el, hogy talált egy cikket, amiben leírták, hogy olaj azért kell a kocsiba, hogy a mocorgó alkatrészek súrlódása és kopása csökkenjen, és hogy az olajszűrő meg arra jó, hogy a lepattanó részecskék, amelyek e súrlódás során keletkeznek, át legyenek szűrve. Nagyon okos volt, mindig tudtam, hogy az én fiam tényleg egy igazán értelmes srác. Mondta, hogy az olajwebshop.hu is nagyon sokat segített neki, onnan rendelt magának olajszűrő fogót is, amellyel könnyen meg lehetett fogni az olajszűrőt. Azt mondta, évekkel később ugye, hogy itt olvasott először a motorolajokról, elég jól kiművelte magát, mert az oldalon rendkívüli mennyiségű hasznos információt talált. Mesélte, hogy olvasott olyan motorolajról is, amely nem hogy a kopást és a súrlódást mérsékelte, de mintegy beépülve a motor felületébe, úgy réteget képzett az anyagon, amely az újjászületéshez hasonlítható. Az elnyűtt motor élettartalmát akár a kétszeresére is növelhette! Nagyon menő volt, ahogy ezekről a dolgokról mesélt, igazán férfiasnak tűnt, hogy 15 éves létére olyasmiket tud, amelyeket még én sem, pedig évtizedek óta van jogsim.

Szóval nagyfiam egyedül intézte el az olajszűrő cseréjét, mégpedig az olajwebshop.hu oldalának segítségével.

Utána minden barátjának eldicsekedett az ott megszerzett tudással, beszélt nekik az olajszűrőről, és a menő, férfias tudásával szerzett magának barátnőt is, aki igazán kedvelte azokat a fiúkat, akik értettek ilyen gyakorlatias dolgokhoz is, szereléshez, stb.

Mindenesetre tök jó, ajánlom mindenkinek fiam tanulságos kalandja után az olajwebshop.hu oldalát, tanuljatok ti is onnan!